"Здравословен начин на живот"

Представяне на иновативни дейности във връзка с Годишния план за дейността на РУО Бургас за  Мониторинг на дейностите за изпълнение на иновации в училищата, включени в Списъка на иновативните училища за учебната 2018/2019 г. -  Проект  за иновация в ОУ „Климент Охридски“ – „ДОКАТО ИГРАЯ, ПРЕОБРАЗЯВАМ СЕ И ЗНАЯ!“,  включено в списъка на иновативните училища от 2018 година - с продължителност 4 учебни години.

 

 

 На 28.03.2019 г. в ОУ „Климент Охридски“ с. Дъскотна, общ. Руен, обл. Бургас учениците от 3 клас с класен ръководител Феим Мехмед представиха пред Евгения Пушникова – главен експерт в МОН и Даниела Северинова – външен експерт, както и пред училищното ръководство, иновативен урок по Човекът и природата на тема: Здравословен начин на живот.

   Театрализация по мотиви от приказката на Радой Киров „Зеленчукова свада“ беше част от иновативния урок, който учениците бяха подготвили. Те пренесоха гостите в новооткрито горско заведение, където лисицата се опитва да продаде на децата вредни храни, както и в зеленчуковата градина на баба Гина, където тя, дядото и тяхната внучка отглеждат зеленчуци. В същата тая градина стана и зеленчуковата свада, в която зеленчуците се изпокараха помежду си, докато розата и заека се намесиха и ги сдобриха. Накрая всички, включително и лисицата, стигнаха до решението, да отворят в гората ново заведение, в което да се предлага здравословна храна.

   За педагогът, който вече три години е преподавател на учениците, в дните за подготовка на урока, те вече са научили по интересен и различен начин за здравословния начин на живот. Освен научените роли и атрактивното представяне на театрализацията, учениците знаят, че е важно да се хранят здравословно и в менюто им ежедневно да присъстват плодове и зеленчуци.

   Театрализацията е действен метод за обучение и многократно увеличава ефективността на урока. Благодарение на тази техника урокът се провежда игрово, а материалът лесно се запомня от учениците.